Musikkens kraft for å redusere stressnivået

Vi lever i et samfunnet i dag hvor vi opplever mye stress. Stressende perioder i våre liv vil vi alltid oppleve, det er ikke til å unngå. En stor andel av sykdommene vi får skyldes stress. Da er det viktig å kartlegge stressnivået vårt så ikke kortisolnivået i kroppen går til himmels. Det å redusere kortisolnivået kan hjelpe deg å tenke klarere og raskere. Det vil gi økt velvære, livskvalitet og styrke immunforsvaret ditt. Da er det viktig at vi finner gode teknikker som reduserer stressnivået i kroppen. Hva kan redusere stressnivået? Skal nevne her noen måter du kan redusere stressnivået ditt på ved f.eks. å lytte til musikk, bruke dyp pust/mindfullness, få nok søvn og ha gode søvnrutiner. Kjærlighet- og nærhetshormonet oxytocin gjør deg gladere hvor det er viktig med massasje, latter, klemmer, møte med gode venner og kos med kjæledyr. Det er også viktig med essensielle fettsyrer husk å ta nok omega-3, ellers spis varierte og fargerike grønnsaker og mørk sjokolade med høyt kakao innhold i passende mengder.

Hvilken musikk reduserer stressnivået?

Musikk er en sterk stimuli til hjernen og kan koble sammen bevegelser, hukommelse for lyd, følelser og visuell hukommelse. En kan husk bedre med musikk også. Det å bruke musikk for å redusere stressnivået er en enkel og grei måte å håndtere stress på. Denne teknikken finner ikke ut hvorfor du stresser, men den er en veldig fin å bruke dersom du trenger å roe deg ned i forskjellige situasjoner. Kaver du deg opp og din psykologiske tilstand er ute av kontroll, da kan musikken hjelpe deg å finne deg selv igjen, ta kontrollen tilbake. Ta deg en pause når du føler du stresser og sett på musikk som kan roe deg ned. Hvilken musikk er best på å få ned stressnivået? Viktigst er det å lytte til noe som du liker, favorittmusikken din. Lytt til melankolsk musikk dersom ikke glad musikk gjør susen. Lytt med konsentrasjon, og lev deg inn i musikkens stemning. Trist musikk er like effektiv som lystig musikk har flere studier dokumentert, når det kommer til å endre hvordan vi føler oss, gjøre oss glade og vekke de behagelige følelsene i oss.

Sjekk stressnivået ditt

Skal en yte sitt beste så må en stresse litt i hverdagen, men det er ikke den som er skadelig for deg. Det er det langvarige stresset som kan føre til psykiske og fysiske problemer. Ved ekstra krevende omstendigheter i livet kan stress bli en psykisk reaksjon du må takle. Ved stress produserer kroppen stresshormonene kortisol og adrenalin. Disse hormonene kan skade kroppen din ved påvirkning over lengre tid. Har du mistanke om at du har problemer med stress, sjekk ut kry.no. Stressnivået ditt kan bli fremkalt av endrede livsomstendigheter som sykdom, dødsfall, skilsmisser, alvorlige ulykker, konflikter, ny jobb, familieproblemer, oppsigelse, negativt psykisk arbeidsmiljø, økte krav på jobben og økonomiske problemer. Negativt stress, det farlige stresset utløses altså av endrede situasjoner i livet. Det kan være jobbrelatert eller en personlig krise, f.eks. opplevd sykdom, død osv. Hva er de alvorlige følgende av langvarig stress? Det kan være psykiske lidelser, f.eks. depresjon og hjerte-/karsykdommer. Andre ting som kan følge med kan være allergi, sukkersyke, magesår, misbruk og infeksjoner pga. nedsatt immunforsvar.