Musikk for barna

Musikk treffer oss på et dypt nivå, og den har ingen aldersgrense. Allerede før vi kan snakke eller gå påvirker musikken oss, og jo eldre barna blir jo bedre forstår de den. Dessuten kan det være både lærerikt og bra for utviklingen å høre på mye forskjellig musikk mens man vokser opp. Barna får oppleve forskjellige stemninger og komme i kontakt med dine egne følelser. De utvikler bedre rytmesans, og får også bedre kontroll over kroppen sin gjennom å danse. Dessuten får barna et større ordforråd og flere måter å uttrykke seg på ved å høre på tekstene i forskjellige sanger. Ting som rimer og som er satt til en melodi er også mye lettere å huske, og ofte får man sanglinjer på hjernen uansett om man vil det eller ikke. Derfor er pedagogiske sanger en god måte å lære seg ting som for eksempel resirkulering, trafikkregler, hygiene eller det å ikke mobbe på.

Variert musikksmak er sunt

Det finnes en hel jungel der ute av barnesanger som lærer barna både det ene og det andre, og det er veldig bra. Men ikke undervurder barnet ditt, for det kan hende mye annen musikk kan slå an like bra hos den minste som barnesanger og hits fra Disney-filmer. Alt fra moderne pop til rock fra 70-tallet eller til og med klassisk musikk kan ende opp med å bli den nye favorittmusikken. Akkurat som oss voksne får også barn god motivasjon med musikk, uansett om målet er å rydde rommet sitt eller bare å sprette opp og røre litt på seg. Du burde kanskje styre litt unna den mest aggressive musikken og de aller groveste tekstene til barnet blir eldre, men ellers har du ingen grunn til å holde noen sjangere eller artister unna datteren eller sønnen din. Et bredt spekter av musikk er veldig fint å ha. Og hvem vet hvilken låt som kan ende opp med å inspirere barnet ditt til å begynne å spille et instrument eller skrive egne tekster senere?

Ta med musikken ut

Du trenger ikke begrense musikkopplevelsene til hjemmet og skolen eller barnehagen. Så lenge du har en telefon og en liten bærbar høyttaler med bluetooth eller kabel kan dere ta med dere musikken overalt. Vi vet jo alle at adidas sko er perfekte for lange turer, men det er like viktig å skjemme bort ørene som føttene når man er ute i naturen. Litt stemningsfull folkemusikk når dere har kommet fram kan gjøre skogturen ekstra magisk. Eller hva med litt avslappende pianomusikk i noen øreklokker mens den minste slapper av i barnevogna eller i bilen på vei hjem fra barnehagen, skolen eller fotballtrening? Litt fengende popmusikk med mye energi kan være veldig kult når dere er på en lekeplass og barnet ditt skal løpe litt fra seg, så lenge dere ikke forstyrrer noen andre familier. Prøv å spille noe av din egen favorittmusikk for barna dine, kanskje du blir overrasket over resultatet?