Liker planter musikk?

Vi har alle hørt at å spille musikk for planter, hjelper dem å vokse raskere. Kan musikk akselerere plantens vekst, eller er dette bare en myte? Kan planter høre lyder? Kan de gi fra seg lyder, som vi ikke hører? Det er temaene vi skal se nærmere på i denne artikkelen.

Forsøkene som ble gjort

I 1962 gjennomførte en indisk gartner flere forsøk på musikk og plantevekst. Han fant ut av at planter vokste 20 prosent ekstra i høyde, når planten ble eksponert for musikk. Planten vokste også betydelig mer i bredden. Han fikk også lignende resultater med avlinger, som ris, peanøtter og tobakk, når han spilte musikk med store høyttalere. De ble da ikke testet med bluetooth hodetelefoner.

En drivhuseier fra Colorado eksperimenterte med flere musikk sjangere, og konkluderte med at hvis planten «hørte» på rock musikk, visnet den raskere og døde i løpet av noen uker, mens derimot klassisk musikk fikk planten til å blomstre.

En forsker i Illinois var skeptisk til at plantene responderte positivt til musikk, så han satt opp fem drivhus, og gjorde noen kontrollerte eksperimenter. Overraskende nok, ble mais og soya plantene tykkere og grønnere, pluss at de ga større utbytte.

Forskere fra et kanadisk universitet gjorde tilsvarende eksperiment, og fant ut at innhøstingen nesten doblet seg, når kornavlingene var utsatt for høye frekvenser.

Kan musikk påvirke plantens vekst?

Hvis vi skal forstå hva effekten av musikk har på planters vekst, viser det seg at det ikke har noe med lyden av musikk å gjøre, men vibrasjonene laget av lydbølgene. Vibrasjonene skaper bevegelse i plantecellene, som stimulerer planten, og dermed øker produksjonen av næringsstoffer.

Selv om plantene begynner å dø av rock musikk, er det ikke på grunn av at de «liker» klassisk musikk. Det er fordi de høye vibrasjonene fra rock musikk lager større trykk, noe som ikke planten tåler under vekst.

Synger planter?

Det er kanskje mange som lurer på om planter «synger», eller gir fra seg lyd? Med en ny oppfinnelse, så kan du faktisk spille av lyder fra planter, ved å bruke noe som heter «MIDI Sprout». Oppfinnelsen ble laget av artistene Joe Patitucci og Jon Shapiro, som sa «Hvis vi skal overleve framtiden, må vi komme nærmere sansene våre og den naturlige verden rundt oss, og ikke forlate den». For å gjøre dette, lagde de instrumentet.

En MIDI Sprout kommer med to elektroder festet i ledninger, som plasseres på bladets overflate. Disse elektrodene måler av frekvensene fra planten, og sender informasjon videre til en forsterker «MIDI Sprout». Den konverterer svingningene til noter, som blir videre sendt til en synthesizer og en computer for å generere musikken. Du kan også koble elektrodene på deg selv, og finne ut av at vi mennesker også avgir frekvenser.