Soul

Soulmusikk ble først hørt på 1950-tallet i USA. Musikksjangeren har mye til felles med R&B og gospelmusikk, og kombinerer både religiøse og sekulære temaer. De første artistene som utforsket Soul-musikk i dens spede begynnelse på 50-tallet var fra Memphis, Tennessee, samt andre deler av sørstatene i USA.

Kort etter fremveksten av soulmusikk drev musikerne sjangeren i forskjellige retninger, og dette førte et enormt antall stilarter og mangfold. Ulike regioner i Amerika praktiserte forskjellige typer soulmusikk, men de hadde alle innslag av synkopierte rytmer, rå upolerte lyder og intense horninstrumenter. Etterhvert ble musikere som Elvis Presley og Buddy Holly også influert av sjangeren. Mye av det religiøse innholdet ble eliminert, men de holdt på de samme musikalske teknikkene og mye av den samme instrumenteringen. Vi har mange samtidige Soul-musikere, inkludert Mary J. Blige, Anthony Hamilton, Joss Stone og Raphael Saadiq. De største artistene som var med på å utvikle sjangeren har imidlertid gått bort, inkludert legender som:

  • Ray Charles
  • Aretha Franklin
  • Marvin Gaye
  • Otis Redding
  • James Brown
  • Curtis Mayfield

Sørstat-soul

Sørstat-soul, også kjent som country soul, er en viktig undersjanger innenfor soul-musikkens univers. Stilarten blir for det meste praktisert og verdsatt av de svarte samfunnene i de sørlige statene i USA. Sjangeren er sterkt inspirert og påvirket av blues og utviklet seg gradvis til å bli en egen sjanger på slutten av 50-tallet. Latimore, Denise Lasalle, J. Blackfoot og Bobby Rush representerer veteranene innen denne unike sjangeren.

Neo-Soul

Neo-soul er i hovedsak moderne soulmusikk – en sammenblanding av moderne R&B, 1970-tallets klassiske soulmusikk og elementer av hip hop. Den skiller seg fra moderne R & B, ved at musikerne benytter et lydbilde og komposisjoner som reflekterer den klassiske epoken. Neo-soul er åpenbart mer sjelfull, og har også en tendens til å ha dypere meldinger og betydninger enn R&B. Selv om det finnes menn som er fremtredende i neo-soul-sjangeren, har kvinnelige musikere alltid vært de mest innflytelsesrike innen denne sjangeren. Dette kan være grunnen til at tekstene innen neo-soul pleier å være særlig forførende og sentimentale.

Erykah Badu, Macy Gray, Jill Scott og India Arie spilte en viktig rolle i fremveksten av neo-soul, men artistene som virkelig gjorde neo-soul kjent blant et stort publikum var Lauryn Hill og Alicia Keys, hvis debutalbum solgte millioner av eksemplarer over hele verden. Den unike stilen ble på mange måter identiteten en oppvoksende generasjon, og har satt sitt tydelige preg på 90- og 00-tallet, på samme måte som det karakteristiske motebildet som gjaldt for den tiden. Ettersom årene går er det nye strømninger og stilarter som tar over, noe man tydelig ser på sortimentet til colmar og dagens hitlister. Kanskje om noen år, vil 90- og 00-tallets neo-soul og medfølgende stilart igjen komme tilbake til hitlistene og motebildet.