Musikkens krefter

Det er ingen hemmelighet at melodi og musikk kan ha evnen til å påvirke både mennesker og dyr. Helt siden tidenes morgen har mennesker benyttet seg av musikk til å tilbe guddommelige skapninger, til å skape en følelse av tilhørighet og til avspenning. For mennesker i dag er musikk noe man hører opptil flere ganger om dagen. Mange går med musikk på øret dagen lang, og mange har faktisk problemer med å slappe av uten beroligende melodier og rytmer. I tillegg til de ordinære musikksjangrene som klassisk musikk, pop og rock, fins også egne sanger dedikert til nasjoner, samfunn og idrettslag, ja til og med til bedrifter. Musikk kan virke samlende, og mange par har en egen favorittsang som representerer forholdet deres. Selv i naturen finner man musikk i form av sang fra fugler og hvaler, og mange komponister har faktisk hentet inspirasjon herfra til noen av historiens mest kjente mesterverker.

Ikke bare god stemning

For de aller fleste forbindes musikk med noe positivt og samlende. Eksempler på dette er salmer og julesanger, men også vuggesanger, populærmusikk og klassiske stykker. Derfor er det mange som blir overrasket når de oppdager at musikk også kan benyttes i det ondes tjeneste. Konseptet musikalsk krigføring refererer til situasjoner hvor musikk blir benyttet til politiske formål, hvor hensikten er å sette en eller flere grupper opp mot hverandre og stimulere til eskalering av konflikter. Det er ingen hemmelighet at for eksempel nasjonalsanger har blitt benyttet som motivasjon under krig eller til å få et folk til å føle at de er overlegne andre folkegrupper. Et eksempel på dette er den tyske nasjonalsangen, en sang hvor to av tre vers har blitt avskaffet etter at nazistene misbrukte sangen for å få det tyske folk til å mene at den ariske rasen var bedre enn alle andre etnisiteter. Selv om en komponist ikke nødvendigvis lager et stykke med slike formål, kan det lett misbrukes. Et eksempel på dette er måten Hitler brukte den klassiske komponisten Richard Wagners stykker til å fremme sin sak.

Gi musikk en plass i hverdagen

Heldigvis gir musikk for det meste positive assosiasjoner, enten man hører på det alene i headsettet eller i godt lag. Selv om mange har gått til innkjøp av bærbare Bluetooth-høyttalere, er det mange som har en egen plass i hjemmet viet musikk. Det er fremdeles vanlig å møblere med reoler fra furniturebox.no eller hyller til høyttalere og stereoanlegg. På tross av at mange har tilgang til strømmetjenester for musikk, er det fortsatt mange som foretrekker å nyte musikk fra CDer, kassetter og plater. Det er tross alt ikke all musikk som er like lett å finne på nettet. Forskning har bevist at musikk virker stimulerende under trening, og at det kan utløse dopamin i kroppen, et stoff som får mennesker til å føle glede. Gode minner fra fortiden kan forsterkes av musikk knyttet til disse, og det man lytter til kan påvirke hvordan man oppfatter verden rundt seg. Ulike typer musikk kan faktisk ha en innvirkning på hjerterytmen, og forskning tilsier at musikk er mer beroligende på babyer enn tale.