9 operaer du skal oppleve før du dør
Hvis man aldri har vært i operaen, så bør man gi seg selv sjansen. Glem alle eventuelle fordommer, lukk opp øynene, sett ørene på stilk, nyt, gråt og skjelv. Og kanskje til og med bli avhengig av sjangeren. Reportoiret er uansett enormt, så det er massevis å velge mellom. Her er noen verk som skiller seg aller mest ut. På den gode måten. Og til enhver tid.
Tristan og Isolde Richard Wagner, 1865
Musikken til ”Tristan og Isolde” er skremmende god. Lars von Trier brukte deler av den på mesterlig vis i ”Melancolia”, og Richard Wagner selv undert seg over at han kunne skrive noe så vakkert. Historien bygger på en keltisk legende om to som dør av kjærlighet. Isoldes avsluttende ”Liebestod” er høydepunktets høydepunkt.
La Bohéme Giacomo Puccini, 1896
Puccini er en av de aller største, og i ”La Bohéme” er han i storform. Historien er ekstra rørende, fordi den handler om helt allminnelige mennesker , i hvert fall så allminnelige man kan være i noe så kunstig som opera. Heltinnen dør til sist. Så kald den lille hånd er.
Carmen George Bizet, 1875
”Carmen” byr på hit etter hit, i tillegg til kjærlighet med fatal utgang. Og det er likeså tragisk som komponistens tidlige bortgang, som skyltes at han en maidag i 1875 badet i Seinen og fikk giktfeber og hjertekomplikasjoner. Han rakk akkurat å oppleve at ”Carmen” ble en kjempefiasko. Så døde han. Deretter elsket alle den. Og det har de gjort siden.
L’Orfeo Caludio Monteverdi, 1607
Operaen som genre var neste nyfødt da Monteverdi komponerte sin første ”L’Orfeo”. Det gjorde ha bedre enn noen før ham, og L’Orfeo” er den eldste operaen som fortsatt spilles regelmessig. Om den er gammel? Ja. For gammel? Nei. Helt fantastisk betagende når den oppføres optimalt.
La Traviata Guiseppe Verdi, 1853
Verdi er likeså italiensk som pasta, parmesan og klær på tørkesnoren. Han er lyden av Italia, og han var aldri bedre enn i historien om luksushora Violetta Valéry som dør av romantikernes foretrukne sykdom, tuberkulose i jakten på et bedre liv. Første akts festscene er det hele verd.
Rosenkavaleren Richard Strauss, 1911
Var Strauss den beste komponisten noensinne? Tja. I hvert fall var han en av de aller beste, og i ”Rosenkavaleren” er han sublim. Her hylles kjærligheten, rett før hele verden gikk ad undas.
Pelléas og Mélisande George Debussy, 1902
Når man lytter til Debussys klangskjønne musikk, kan man lett glemme at han var så radikal som radikale Arnold Schönberg. Bare på en annen måte. Franskmannen brøt med århudreders måter å skrive musikk på, men med all skjønnhet i behold. Og intet er vakrere enn dette trekantsdramaet. Impresjonismens motstykke til ”Tristan og Isolde”.
Tryllefløyten W.A. Mozart, 1791
Ingmar Bergmann lagde en fantastisk vakker fjernsynsutgave av ”Tryllefløyten”. Bergmann kalte den for verden beste musikal, og det med rette. For genistreken er ikke en gjennomkomponert opera, men et syngespill med både tale og sang. Mozart var aldri bedre, og ouverturen er verdens beste musikk! Lytt og gråt!
Wozzeck Alban Berg, 1925
Alban Berg var det mest tilgjengelige medlemmet av det tolvtonale trekløveret Schönberg, Berg og Webern. Og fortsatt den mest populære. ”Wozzeck” var den eneste operaen han fullførte, før han døde altfor ung. Brutalitet og nedverdigelse satt i musikk.
Få hjelp til å oppleve opera med Nanofinans
Ingenting er som å få oppleve kultur og musikk av den aller beste kvalitet. Men det kan noen ganger skorte litt på pengene. Hos Nanofinans kan du søke om et lån uten sikkerhet og planlegge din neste operatur allerede i dag.
Nanofinans.no er en låneside, og søknaden din blir videreformidlet til 13 forskjellige låneutbydere. Deretter kan du selv finne det beste tilbudet i ro og mak.
Et lån uten sikkerhet kan variere i forhold til hvor mye det koster. Hos Nanofinans kan du få lån med nominell rente fra 6,39% opp til 21,95%, mens den effektive renten kan variere fra 6,81% til 24,4%. Hvis du for eksempel tar opp et lån på 150 000 kroner med en effektiv rente på 13,2% over 10 år, vil kostnaden bli på 112 573 kroner. Totalt blir det altså 262 573 kroner.